
Slané pečivo
Bramborová kaše

6 brambor, sůl, 250 - 300 ml mléka, 1 lžíce másla
Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě (2 lžičky soli). Když jsou brambory měkké, ohřejeme si mléko, které nalijeme do rozšťouchaných brambor a pořádně promícháme. Mléko přiléváme postupně, aby kaše nebyla příliš tekutá. Nakonec vmícháme máslo a...
—————
Celestýnské nudle

2 porce: 1 vejce, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pažitka, olej
Vejce rozšleháme s hladkou moukou, lehce osolíme a ochutíme nadrobno nasekanou pažitkou. Na trošce oleje opečeme z obou stran dozlatova. Necháme vychladnout a nakrájíme na tenké nudličky. Hodí se k různých vývarům. Každou porci dáme na...
—————
Chlebíčky s uzeným lososem

1 veka, 100 g uzeného lososa, plátky citronu, máslo
Veku nakrájíme na plátky, namažeme trochou másla a položíme na ni plátky uzeného lososa. Ozdobíme kouskem citronu.
—————
Domácí chléb z čerstvého droždí
15-20 g droždí, 1 lžička cukru, teplá voda, 500-600 g mouky (1/2 žitná, 1/2 pšeničná), 1 lžička soli (na 500 g mouky), kmín, olivový olej, bylinky, semínka
Droždí smícháme s trochou vlažné vody a lžičkou soli. Necháme na teplém místě, dokud se nezačnou na povrchu tvořit bubliny. Mouku smícháme se...
—————
Housky z celozrnné mouky

250 g celozrnné pšeničné mouky (jemně mleté), 15 g droždí, ½ lžičky cukru, 125 ml mléka, 25 g másla, 1 vejce, ½ lžičky soli
Připravíme si kvásek z droždí, cukru, vlažného mléka a trošky mouky. Necháme vzejít a smícháme s rozpuštěným máslem a ostatními ingrediencemi. Necháme na teplém místě...
—————
Křen s jablkem
4 cm křenu, 1/2 jablka
Křen a jablko nastrouháme najemno a smícháme. Podáváme k pečenému koleni, párkům atd.
—————
Kváskový žitno-pšeničný chléb
600 g žitného kvásku (obsahuje cca 300 g žitné mouky a 300 g vody) , 300 g žitné mouky, 400 g celozrnné pšeničné mouky, 2 lžičky soli, 0,5 lžičky kmínu, cca 300 ml vlažné vody
Hotový kvásek smícháme s žitnou a celozrnnou pšeničnou moukou, přidáme sůl, kmín a vlažnou vodu. Vodu přiléváme postupně,...
—————
Kynuté houskové knedlíky
600g hrubé mouky, 1-2 lžičky soli, 1 vejce, 20g čerstvého droždí, teplá voda, 1-2 housky nebo rohlíky nakrájené na kostky
Mouku smícháme se solí a uprostřed si utvoříme malý důlek. Do něj rozdrobíme droždí, zalijeme malým množstvím teplé vody a zamícháme. Necháme cca 10 minut na teplém místě....
—————
Pšeničné placky
na cca 4 ks: 125 g polohrubé mouky, ½ lžíce oleje, sůl, voda dle potřeby
Mouku smícháme se solí (dle chuti), přilijeme olej a dle potřeby přidáme vodu, abychom vypracovali nelepivé těsto. Vyválíme tenké placky, které opečeme na suché pánvi.
—————
Pšenično - žitný kváskový chléb
600 g žitného kvásku (obsahuje cca 300 g žitné mouky a 300 g vody) , 50 g žitné chlebové mouky, 650 g pšeničné chlebové mouky, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, cca 300 ml vlažné vody
Hotový kvásek smícháme s žitnou a pšeničnou moukou, přidáme sůl, kmín a vlažnou vodu. Vodu přiléváme...
—————