
Saláty
Bramborový salát

cca 2 kg brambor, sklenice naložené zeleniny na salát (mrkev, hrášek), 4 kyselé okurky, majolka Boneco (cca 4 lžíce), bílý jogurt (cca 6 lžic), mletý pepř, sůl, ocet
Brambory uvaříme ve slupce doměkka, ještě teplé oloupeme a pomocí mřížky nakrájíme na kostičky. Když jsou brambory trochu vlažné tak...
—————
Domácí bramborový salát
500 g salátových brambor, 1 větší mrkev, 2 - 3 lžíce mraženého hrášku, sůl, mletý pepř, 4 lžíce majolky Boneco, 2 lžíce bílého smetanového jogurtu, 1-2 lžičky octa
Brambory uvaříme ve slupce a v osolené vodě. Necháme částečně vystydnout a oloupeme. Ještě mírně teplé nakrájíme na kostičky. Osolíme,...
—————
Domácí dressing na salát
2 větvičky rozmarýnu (4 cm dlouhé), menší hrst lístků bazalky, sůl, pepř, 1/2 lžičky cukru, 2 lžičky majolky, 1 bílý jogurt, 1 lžičky 7-bylinného vinného octa, 2 lžičky olivového oleje
Rozmarýnu a bazalku rozetřeme v hmoždíři, přidáme sůl, pepř a olivový olej. V hrníčku smícháme majolku, jogurt,...
—————
Dressing s octem Balsamico
1 lžíce Balsamico octa, 2 lžíce olivového oleje
Do skleničky nalijeme ocet a olivový olej. Před podáváním důkladně promícháme. Ihned použijeme na hlávkový salát.
—————
Hlávkový salát s koriandrem

hlávkový salát, čerstvý koriandr, olivový olej, ocet balsamico
Salát a koriandr opláchneme a natrháme na malé kousky. Ve skleničce smícháme olivový olej s octem balsamico v poměru 2:1. Salát polijeme připraveným dressingem a podáváme.
—————
Italský bramborový salát
3 velké brambory (varný typ A), 1/2 malé cibule, pažitka, 2 cherry rajčata
zálivka: 1,5 lžíce olivového oleje, 0,5 lžíce 7-bylinného octa, sůl, mletý pepř, strouhaný parmezán, 2 lžičky plnotučné hořčice
Brambory uvaříme ve slané vodě ve slupce. Necháme trochu zchladnout, oloupeme a nakrájíme na...
—————
Jogurtovo-bylinková zálivka na salát
hrst čerstvé bazalky, snítka rozmarýny, mletý pepř, mořská sůl, 3 lžičky smetanového jogurtu
Bazalku a rozmarýnu rozdrtíme v hmoždíři, ochutíme mletým pepřem a mořskou solí a smícháme s jogurtem. Podáváme se zeleninovým salátem.
—————
Léčebný salát se zázvorem
1 mrkev, 4 listy hlávkového salátu, 1 rajče, 2 cm silný plátek zázvoru, ¼ papriky, ¼ okurky, sezamová semínka na ozdobu
dressing: med, šťáva z ½ citronu
Zeleninu nakrájíme na malé nudličky a smícháme s citronovým dressingem. Podáváme jako přílohu nebo s rozpečenou bagetou.
—————
Lehký zeleninový salát
1 okurka, 6 cherry rajčat, 6 ředkviček, 2 bílé papriky, 1/4 malé cibule, olivový olej, sůl
Zeleninu očistíme a nakrájíme na stejně velké kousky. Osolíme a zalijeme trochou olivového oleje.
—————
Letní zeleninový salát
1 paprika (dle chuti zelená, oranžová, červená), 1 okurka, 2 větší rajčata, 1 jarní cibulka, 5 ředkviček, 5 listů hlávkového salátu
Zeleninu nakrájíme na malé kostičky a promícháme. Dle chuti osolíme, přidáme olivový olej, salátovou zálivku nebo Domácí dressing na salát.
—————