Polévky

Bílá zelňačka

Bílá zelňačka
250 g kysaného zelí, 1/4 cibule, kmín, 3 malé brambory, 500 ml mléka, polohrubá mouka, sůl, cukr, olej, 1 žloutek Na trošce oleje zpěníme cibuli, přidáme pokrájené kysané zelí a zalijeme trochou vroucí vody. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, osolíme, trochu osladíme, okmínujeme a dusíme...

—————

Boršč

Boršč
250 g hovězí přední s kostí, 1,5 l vody, sůl, 1 malá cibule, 1 mrkev, 1 petržel, 1 červená řepa, 1/4 menší hlávky zelí, 4 rajčata, 2 brambory, bobkový list, 4 zrnka pepře, 1 lžíce octa, 1 lžička cukru, 1 stroužek česneku, polohrubá mouka na zahuštění, zakysaná smetana na ozdobu Hovězí maso dáme...

—————

Bramborová polévka

Bramborová polévka
1 petržel, 1 mrkev, 3 středně velké brambory, 1 malá cibule, kmín, majoránka, polohrubá mouka, voda, čerstvé nebo sušené houby, slunečnicový olej Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme na menší kousky nakrájenou petržel, mrkev a houby. Ochutíme kmínem, solí a zalijeme vroucí...

—————

Bramborová polévka s klobásou

Bramborová polévka s klobásou
300 g brambor, 150 g anglické slaniny vcelku, 150 g klobásy, 2 cibule, olej, 1-2 stroužky česneku, mletý pepř, drcený kmín, mletá červená paprika, polohrubá mouka, majoránka, sůl Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Slaninu rozškvaříme a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a klobásu....

—————

Česnečka

Česnečka
4 menší brambory, 1,5 l vody, 2 kostky Masoxu, mletý pepř, 0,5 lžičky drceného kmínu, 1 stroužek českého česneku, chléb, olej Do vroucí vody dáme rozpustit Masox a přidáme na kostičky nakrájené oloupané brambory. Ochutíme mletým pepřem a kmínem. Vaříme dokud nejsou brambory měkké. Nakonec po...

—————

Čočková polévka

1 hrnek sušené čočky, 1 lžíce másla, 2 - 3 lžíce hladké mouky, mletý pepř, sůl, studená voda, česnek, majoránka Čočku namočíme cca na 2 hodiny do studené vody a poté uvaříme téměř doměkka (nesolíme). V druhém hrnci spejchneme na másle nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme mouku a necháme...

—————

Dýňová polévka

Dýňová polévka
400 g dýně, 1 brambora, 1 litr vody, máslo, sůl, pepř Dýni zbavíme semínek, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Bramboru oloupeme a nakrájíme na stejně velké kousky jako dýni. Na másle orestujeme 3 minuty dýni, přidáme bramboru a podlijeme vodou. Osolíme a opepříme dle chuti. Vaříme cca 20 minut...

—————

Hovězí vývar

1 litr studené vody, 300 g hovězí přední s kostí, 2 lžičky soli, 5 zrnek pepře, 2 bobkové listy, 1 mrkev, 1 petržel s natí, kousek celeru, 1 cibule Maso zalijeme studenou vodou, přidáme sůl, pepř, bobkový list a kořenovou zeleninu. Vaříme na mírném ohni 3-4 hodiny. Používáme jako základ do různých...

—————

Hovězí vývar s masem a nudlemi

Hovězí vývar s masem a nudlemi
500 g hovězího předního s kostí (hovězí zadní bez kosti), 1,25 l studené vody, sůl, 1 mrkev, 1 petržel, trochu celeru, babiččiny nudle do polévky, petržílka na podávání Opláchnutou kost s masem vložíme do studené vody a zalijeme takovým množstvím, aby kost byla ponořená. Jakmile se voda začne...

—————

Hrášková polévka

Hrášková polévka
250 g zeleného hrášku, 1 pórek, 1/2 menší cibule, 1 lžíce másla, voda, hladká mouka Na trošce másla spejchneme cibuli, přidáme pórek a chvíli restujeme. Zasypeme cca 1 lžící hladké mouky, necháme trochu zezlátnout a podlijeme vodou. Osolíme, opepříme a vaříme zhruba 10 minut. Nakonec na cca 3...

—————



Vytvořte si web zdarma! Webnode