Omáčky

Bešamel

25 g másla, 25 g hladké mouky, 250 ml mléka, muškátový oříšek, špetka soli V kastrolu si rozpustíme máslo, přidáme mouku a chvíli restujeme. Přilijeme ohřáté mléko a pořádně rozmícháme. Chvíli povaříme a dochutíme špetkou soli a mletým muškátovým oříškem.

—————

Houbová omáčka

Houbová omáčka
(2 porce) čerstvé pravé hříbky (dle chuti), 0,5 l mléka, 1/4 masoxu, citron, sůl, pepř, vroucí voda, polohr. mouka na zahuštění, olej Houby nakrájíme na menší kousky a osmahneme na trošce oleje. Podlijeme trochou vroucí vody, přidáme masox, pepř a dusíme téměř doměkka (20-30 minut). Dle potřeby...

—————

Koprová omáčka

Koprová omáčka
500 ml polotučného mléka, 1 žloutek, sůl, cukr, 1-2 lžičky octa, čerstvý nebo mražený kopr, polohrubá mouka na zahuštění Do hrnce nalijeme mléko a přivedeme k varu. Osolíme, osladíme, přidáme žloutek a kopr. Na mírném ohni za stálého míchání chvíli povaříme. Nakonec po kapkách dle chuti přidáme...

—————

Kuře na paprice

Kuře na paprice
200 ml 12% smetany, 400 g zakysané smetany, 100 ml plnotučného mléka, 4-5 lžiček sladké papriky, špetka pálivé paprky, sůl, 1 cibule, sádlo, 250 ml kuřecího vývaru, cukr dle potřeby, 1-2  citrony, polohrubá mouka na zahuštění (pokud je potřeba) Kuře vložíme do vody a uvaříme v osolené vodě...

—————

Rajská omáčka

Rajská omáčka
1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla (může být i Flora light), 5 kuliček celého pepře, 3 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, rajský protlak, 1 vanilkový cukr, sůl, cukr na dochucení (cca 2-3 lžíce) Nejprve si připravíme rajskou omáčku. Cibuli nakrájíme najemno, necháme spejchnout...

—————

Svíčková omáčka

800 g falešné svíčkové, 3 plátky špeku, 15 zrnek černého pepře, špetka tymiánu, 2 bobkové listy, 6 zrnek nového koření, 2-3 zrnka jalovce, 1 silnější kolečko citronu, 2 mrkve, 2 petržele, 1/2 středně velkého celeru, 2 velké cibule, máslo na opečení, 2 zakysané smetany, cukr, sůl Maso omyjeme a...

—————