
Omáčky
Bešamel
25 g másla, 25 g hladké mouky, 250 ml mléka, muškátový oříšek, špetka soli
V kastrolu si rozpustíme máslo, přidáme mouku a chvíli restujeme. Přilijeme ohřáté mléko a pořádně rozmícháme. Chvíli povaříme a dochutíme špetkou soli a mletým muškátovým oříškem.
—————
Houbová omáčka

(2 porce)
čerstvé pravé hříbky (dle chuti), 0,5 l mléka, 1/4 masoxu, citron, sůl, pepř, vroucí voda, polohr. mouka na zahuštění, olej
Houby nakrájíme na menší kousky a osmahneme na trošce oleje. Podlijeme trochou vroucí vody, přidáme masox, pepř a dusíme téměř doměkka (20-30 minut). Dle potřeby...
—————
Koprová omáčka

500 ml polotučného mléka, 1 žloutek, sůl, cukr, 1-2 lžičky octa, čerstvý nebo mražený kopr, polohrubá mouka na zahuštění
Do hrnce nalijeme mléko a přivedeme k varu. Osolíme, osladíme, přidáme žloutek a kopr. Na mírném ohni za stálého míchání chvíli povaříme. Nakonec po kapkách dle chuti přidáme...
—————
Kuře na paprice
200 ml 12% smetany, 400 g zakysané smetany, 100 ml plnotučného mléka, 4-5 lžiček sladké papriky, špetka pálivé paprky, sůl, 1 cibule, sádlo, 250 ml kuřecího vývaru, cukr dle potřeby, 1-2 citrony, polohrubá mouka na zahuštění (pokud je potřeba)
Kuře vložíme do vody a uvaříme v osolené vodě...
—————
Rajská omáčka
1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla (může být i Flora light), 5 kuliček celého pepře, 3 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, rajský protlak, 1 vanilkový cukr, sůl, cukr na dochucení (cca 2-3 lžíce)
Nejprve si připravíme rajskou omáčku. Cibuli nakrájíme najemno, necháme spejchnout...
—————
Svíčková omáčka
800 g falešné svíčkové, 3 plátky špeku, 15 zrnek černého pepře, špetka tymiánu, 2 bobkové listy, 6 zrnek nového koření, 2-3 zrnka jalovce, 1 silnější kolečko citronu, 2 mrkve, 2 petržele, 1/2 středně velkého celeru, 2 velké cibule, máslo na opečení, 2 zakysané smetany, cukr, sůl
Maso omyjeme a...
—————
Záznamy: 1 - 6 ze 6