
Těstoviny
Babiččiny nudle s rajčaty, bazalkou a mozzarelou
4 rajčata, 1 stroužek česneku, 1 balení mozzarelly, olivový olej, sůl, pepř, bylinky provensálské od Kotányi, lístky čerstvé bazalky, 2 porce babiččiných nudlí
Babiččiny nudle uvaříme dle návodu. Česnek nakrájíme nadrobno, rajčata a mozzarellu na kostičky. Rozehřejeme si pánev s olivovým...
—————
Babiččiny nudle s řapíkatým celerem a parmezánem

4 řapíky celeru, 1 větší jarní cibulka, parmezán, sůl, pepř, olivový olej, 160 g babiččiných nudlí
Řapíky oloupeme, nakrájíme na silnější plátky a ve vroucí vodě uvaříme cca 2 minuty. Vyndáme a vhodíme na pánev s trochou olivového oleje a jarní cibulkou. Osolíme, opepříme a chvíli restujeme. Poté...
—————
Bazalkové pesto
1 hrst čerstvých listů bazalky, 50 g piniových oříšků (může být i méně), sůl, mletý černý pepř, 50 g sýru Gran Moravia nebo Parmezánu, 2-3 lžíce olivového oleje
V hmoždíři rozdrtíme omyté listy bazalky, piniové oříšky, sůl, pepř, a přidáme najemno nastrouhaný sýr a olivový olej. Podáváme...
—————
Boloňské špagety

1 kg mletého masa (1/2 hovězího a 1/2 vepřového), 1 větší cibule, 1 plechovka krájených rajčat, 1 balení rajčatového pyré (400 ml), Kotányi bylinky provensálské ve skleněném mlýnku, mletý pepř, sůl, olej
Cibuli nakrájíme najemno, osmahneme na oleji a přidáme mleté maso. Při stálém míchání necháme...
—————
Calamarata s anglickou slaninou a smetanou
2 porce: 200 g calamarata těstovin, 150 g anglické slaniny, 200 ml 12% smetany, sůl, 1 malá cibule, ½ lžičky kukuřičného škrobu
Dáme vařit těstoviny do vroucí osolené vody. Anglickou slaninu nakrájíme na menší kostičky a cibuli nadrobno. Na pánvi lehce orestujeme slaninu a přidáme cibuli....
—————
Domácí těstoviny
125 g jemně mleté mouky z tvrdé pšenice, 1 vejce, špetka soli, 1/4 lžíce olivového oleje, trocha vlažné vody
Na vál si dáme mouku, doprostřed uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce. Přidáme olej, špetku soli a trochu vlažné vody. Vejce pomalu smícháme s moukou a vypracujeme hladké nelepivé...
—————
Domácí těstoviny - flíčky
125 g hladké mouky, 1 vejce, trochu vlažné vody, sůl
Mouku dáme na vál a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce. Přidáme trochu vlažné vody a mírně osolíme. Postupně od středu zapracujeme vejce do mouky. Těsto chvíli propracováváme dokud není lesklé. Zabalíme do folie a necháme...
—————
Domácí těstoviny s rajčatovou omáčkou a olivami
na 2 porce: domácí těstoviny ze 125 g mouky, 300 ml rajčatového pyré, 1 stroužek česneku, olivový olej, provensálské bylinky, parmezán, sůl, mletý pepř, zelené nebo černé olivy
Domácí těstoviny připravíme dle receptu. Když se těstoviny vaří, začneme připravovat omáčku. Na trošce olivového oleje...
—————
Domácí těstoviny s rajčaty, česnekem a parmezánem
na 2 porce: domácí těstoviny ze 125 g mouky, 2 větší rajčata, 1 stroužek českého česneku, 50 g parmezánu, olivový olej
Domácí těstoviny připravíme dle receptu. Když se těstoviny vaří, začneme připravovat omáčku. Na trošce olivového oleje osmahneme na plátky nakrájený česnek a přidáme rajčata...
—————
Lasagne

množství na zapékací nádobu o velikosti 15 x 20 cm: 8 plátků těstovin na lasagně, 250 g směsi na boloňské špagety, bešamel z 250 ml mléka, 300 ml rajčatového pyré, parmezán
Těstoviny postupně asi tak 1 minutu ovaříme ve vroucí osolené vodě s trochou olivového oleje. Po vyndání jednotlivé plátky...
—————