
Bezmasá jídla
Baked potatoes

2 porce: 2 velké brambory, 1 plechovka tuňáku ve vlastní šťávě, 1 malá plechovka sterilované kukuřice, 2 lžíce majolky, 2 lžíce bílého smetanového jogurtu, máslo
Brambory důkladně omyjeme, nakrojíme do kříže a vložíme do rozpálené trouby na mřížky. Pečeme ve středně horké troubě cca 30 - 45 minut....
—————
Brambory s tvarohem
200 g brambor, tvaroh na strouhání, sůl, kmín, máslo
Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Uvaříme v osolené a okmínované vodě doměkka. Uvařené brambory scedíme, přendáme na talíř a posypeme nastrouhaným tvrdým tvarohem. Polijeme rozpuštěným máslem. Můžeme podávat s okurkovým salátem.
—————
Dušená cuketa s vařeným novým bramborem
1 menší cuketa, 1 menší cibule, sůl, mletý pepř, provensálské bylinky, nové brambory, kmín, olivový olej
Cibuli nakrájíme nadrobno, cuketu na kostičky. Na trošce oleje cibuli zpěníme, přidáme cuketu, bylinky, mletý pepř a osolíme. Dle potřeby podlijeme trochou vody a přiklopíme. Dusíme cca 5-10...
—————
Fazolky na česneku
250 g fazolových lusků, špek, 1/4 menší cibule, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, polohrubá mouka
Špek, cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Fazolové lusky očistíme a nakrájíme na menší kousky. Do hrnce vložíme špek, necháme chvíli vyškvařit a přidáme cibuli a česnek. Po chvíli nasypeme kousky...
—————
Francouzská bageta s mozzarellou a rajčaty
1 francouzská bageta, 1 mozzarella, 1 rajče nebo pár cherry rajčátek, čerstvá bazalka, příp. hlávkový salát
Bagetu uprostřed rozřízneme, namažeme slabou vrstvou másla nebo margarinu. Na bagetu poklademe plátky mozzarelly, rajčete a ochutíme čerstvou bazalkou, případně hlávkovým salátem. Ihned...
—————
Green curry (thajské zelené kari)

(4 porce)
500 ml kokosového mléka (používáme 100%), 1-2 lžičky green curry pasty, rybí omáčka, 2-3 lžíce hnědého třtinového cukru, 1 cm čerstvého zázvoru, 1 menší žlutá paprika, 1 jarní cibulka, 1 menší cuketa, menší konzerva bambusových výhonků, jasmínová rýže
Kokosové mléko nalijeme do pánve,...
—————
Halušky s brynzou
3 porce: 3 brambory (500 g), 1 vejce, cca 175 g hladké mouky, sůl, 250 g brynzy
Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Vodu slijeme a nastrouhané brambory dáme na větší prkénko. Osolíme, přidáme vejce a zahustíme hladkou moukou. Těsto by mělo být řidší, aby byly halušky měkké....
—————
Italské rizoto

(4 porce)
320 g italské rýže, 30 g másla, 1/2 menší cibule, 2 dcl bílého suchého vína, 4 lžíce parmezánu, zeleninový vývar dle potřeby
Na másle necháme zpěnit nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme rýži a za stálého míchání necháme spojit. Podlijeme bílým vínem a poté dle potřeby zeleninovým vývarem....
—————
Kapustové karbanátky

500 g kapusty, 100 g šunkového nářezu, sůl, mletý pepř, 1 vejce, hladká mouka, strouhanka
Kapustu uvaříme doměkka ve vroucí vodě, slijeme a umeleme v mlýnku na maso nebo nasekáme nadrobno. Smícháme s na kostičky nakrájeným šunkovým nářezem, ochutíme solí a mletým pepřem. Přidáme vejce...
—————
Nakládaný hermelín s česnekem

1 hermelín, 2 stroužky českého česneku, 8 kuliček černého pepře, olivový olej
Hermelín nakrájíme na menší kousky, poklademe plátky česneku, posypeme pepřem a zalijeme olivovým olejem. Skladujeme v plastové nádobě s víčkem a necháme uležet nejméně 7-10 dnů. Podáváme s bílým pečivem...
—————