
Kváskový chléb z ošatky
09.01.2011 22:03Po delším rozhodování jsem si pořídila ošatku na kynutí chleba, kterou jsem již dvakrát vyzkoušela. Chleba v ní krásně vykyne a ani se v ní nepřilepí. Jde krásně vyklopit na plech nebo do nádoby, ve které se bude péct. Poslední vyzkoušenou kombinací, kterou budu dále používat, je následující: chleba zadělám malinko řidší, z kvalitní mouky a dám do předem mírně vyhřáté trouby v ošatce nakynout (ošatku pokládám na dřevěné prkénko, aby se nezničila o teplou mřížku v troubě). Trouba je po vložení chleba již vypnutá a jen mírně teplá. V průběhu 2-3 hodin ještě jednou nebo dvakrát troubu mírně zahřejeme. Když je chleba správně vykynutý, opatrně překlopíme do pečicí formy a horní část potřeme vlažnou vodou s trochou soli. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme nejdříve při vyšší teplotě a pak dle potřeby teplotu zmírníme. Během pečení ještě jednou nebo dvakrát potřeme vodou. Když je chleba upečený, necháme trochu vychladnout v troubě a poté přendáme na mřížku. Studený chléb zabalíme do čisté utěrky a vložíme do plastové tašky nebo sáčku. Chleba zůstané krásně vláčný po několik dalších dní. Kváskový chléb vydrží nejméně týden bez plísně a chuťově je také velice stálý.
chleba v polovině kynutí
chleba po třech hodinách kynutí, již v nádobě na pečení
Upečený chleba potíraný vlažnou vodou se solí
—————